VORTRAG „Remaking South Africa’s museums after apartheid: colonial legacies and knowledge contestations in public culture“ Prof Dr. Ciraj Rassool, Fakultät für Geschichte, University of the Western Cape Donnerstag, 14. Februar, 19 Uhr

VORTRAG

Prof. Dr. Ciraj Rassool, Fakultät für Geschichte, University of the Western Cape

Donnerstag, 14. Februar, 19 Uhr

Die Rehumanisierung von Klaas und Trooi Pienaar, Wien, 17. April 2012.

Vor dem Hintergrund breiter Debatten und internationaler Auseinandersetzungen mit der Geschichte des Kolonialismus, des Sammelns und der Vermächtnisse der Ethnographie, spricht Prof. Dr. Rassool in diesem Vortrag über die Transformation und Hinterfragung von Museen in Südafrika nach der Apartheid. Alte Museen mit ihrem evolutionistischen Erbe und kolonialen Taxonomien haben ihre Klassifikationssysteme kritisch beleuchtet und wurden so zu Orten signifikanter epistemischer Debatten, welche über die bloße institutionelle Neuordnung hinausgehen. Im Nationalmuseum, Iziko Museums of South Africa, wurde die ehemalige klassifizierende Trennung von Kulturgeschichte und Ethnographie verworfen. Dies führte zu spannenden neuen museologischen Aufgabenstellungen jenseits konventioneller Museumskategorien. Neue Museen, wie das District Six Museum in Cape Town, sind inzwischen bedeutende Foren wo Museums-, Ausstellungs- und Sammlungskonzepte sowie entsprechendes Fachwissen hinterfragt werden. Das Museum ist heute ein unabhängiger, profaner Ort der Auseinandersetzung, ein hybrider Raum für Forschung, Repräsentation und Pädagogik. Im Vortrag wird die Neuorientierung von Museen anhand weiterer Beispiele, wie die „Miscast“ Ausstellung 1996, die Schließung des Khoisan Dioramas 2001 sowie die Repatriierung der sterblichen Überreste von Klaas und Trooi Pienaar von Wien nach Südafrika im Jahr 2012 erläutert.

Ciraj Rassool ist außerordentlicher Professor an der Historischen Fakultät und amtierender Co-Direktor des Centres for Humanities Research, University of the Western Cape.
Er ist unter anderem der Autor von „Skeletons in the Cupboard: South African Museums and the Trade in Human Remains“, 1907-1917, Kapstadt und Kimberley: South African Museum und McGregor Museum, 2000 (mit Martin Legassick); „Recalling Community in Cape Town: Creating and Curating the District Six Museum“, Kapstadt: District Six Museum, 2001 (gemeinsam herausgegeben mit Sandra Prosalendis); „Museum Frictions: Global Transformations/Public Cultures“, Durham, NC: Duke University Press, 2006 (gemeinsam herausgegeben mit Ivan Karp, Corinne A Kratz, Lynn Szwaja, und Tomás Ybarra-Frausto).

Die Veranstaltung findet in englischer Sprache statt.
3€ / ermäßigt 1,50€ inkl. Getränk.

TALK

“Remaking South Africa’s Museums after Apartheid: Colonial Legacies and Knowledge Contestations in Public Culture”

Prof. Dr. Ciraj Rassool, Department of History, University of the Western Cape

Thursday, 14th February, 7pm

The rehumanisation of Klaas and Trooi Pienaar, Vienna, 17th April 2012.

Against the backdrop of wider debates and international contestations within museums on histories of colonialism and collecting and legacies of ethnography, this talk examines the transformation of museums in South Africa after apartheid. Established museums, with evolutionary legacies and colonial taxonomies, have questioned their classificatory systems, becoming a terrain of significant epistemic contestation that has transcended mere institutional reordering. In the main national museum, Iziko Museums of South Africa, the earlier division between cultural history and ethnography has been discarded, posing interesting challenges for new museologies beyond conventional museum categories. New museum spaces, such as the District Six Museum in Cape Town, have also emerged as significant arenas in which the concepts of museum, exhibition, collection and expertise have been questioned. This museum has become an independent, secular site of engagement, a hybrid space of research, representation and pedagogy, which has brokered and mediated relations of knowledge and different kinds of cultural practice. From the perspective of public scholarship, this talk examines these processes of museum reorientation with reference to critical moments in South African public culture such as the exhibition ‘Miscast’ (1996), the closure of the Khoisan diorama in 2001, and the return of the human remains of Klaas and Trooi Pienaar to South Africa from Vienna in 2012.

Ciraj Rassool is Associate Professor at the Department of History, and acting Co-Director of the Centre for Humanities Research, University of the Western Cape.
Among other works he is the author of "Skeletons in the Cupboard: South African Museums and the Trade in Human Remains", 1907-1917, Cape Town and Kimberley: South African Museum and McGregor Museum, 2000 (with Martin Legassick); "Recalling Community in Cape Town: Creating and Curating the District Six Museum", Cape Town: District Six Museum, 2001 (co-edited with Sandra Prosalendis); "Museum Frictions: Global Transformations/Public Cultures", Durham, NC: Duke University Press, 2006 (co-edited with Ivan Karp, Corinne A Kratz, Lynn Szwaja, and Tomás Ybarra-Frausto).

In English.
€3 / reduced €1.50 incl. refreshments